Že sedmo leto zapored bomo tudi letos na OŠ Ig vpisovali nove deklice na vadbo ritmične gimnastike. Vadba poteka v veliki dvorani pod okriljem zunanjega izvajalca ŠD Špička. Lansko leto je ritmično gimnastiko na OŠ IG vadilo 45 deklet, tekmovalna skupina pa se je udeležila tudi šolskih športnih tekmovanj. Dekleta se lahko pohvalijo s 3. mestom na področnem tekmovanju, s katerim so se tudi uvrstile na državno prvenstvo, kjer so dosegle odlično 3. mesto. Poleg tekmovanj dekleta vsako leto pripravijo nastope za starše in šolo.

Kakšen šport je to, za koga je primeren?

Kakor vsak šport, tudi ritmična gimnastika razvija pri posamezniku kulturo gibanja. Z ritmiko pri dekletih razvijamo vse gibalne sposobnosti. Posebna značilnost tega športa je ta, da v veliki meri razvija gibljivost, ki pripomore tudi k razteznosti mišic in s tem k lepo oblikovanemu telesu. Poleg naštetega pa razvija tudi koordinacijo telesa v prostoru, v povezavi s športnim rekvizitom in vsestranske motorične sposobnosti.  Gibanje po glasbi razvija tudi ustvarjalnost in smisel za inovativnost.

Vemo, da se otroci razlikujejo po gibalnih sposobnostih, zato želimo z ritmično gimnastiko celostno vplivati na razvoj mladega dekleta. Šport  želimo približati na način, ki bi osebo spremljal skozi vsa življenjska obdobja. Tako športna vzgoja vpliva na gibalni, intelektualni in psiho-socialni razvoj.  Otrok skozi leta vadbe pridobi vztrajnost, saj se nauči postavljati cilje, ki jih želi doseči. Teamsko delo, ki pri rekreativni ritmični gimnastiki prav tako izstopa, pomaga pri vzpostavljanju socialnega stika, spodbujanje k medsebojnemu sodelovanju, sprejemanju odgovornosti in k grajenju neprecenljivih prijateljskih vezi. Vse opisano, s potrjevanjem in samoaktualizacijo s športom, izgrajuje otrokovo samozavest.

Več o vadbi ritmične gimnastike in društvu ŠD Špička si lahko ogledate na www.spicka.si.