Skoči na glavno vsebino

– Podnebna štafeta: ŠOLSKI PODNEBNI DAN V OKVIRU EKOŠOLE

ŠOLSKI PODNEBNI DAN V OKVIRU EKOŠOLE


Učenci in učitelji podaljšanega bivanja smo se simbolično pridružili enemu od najdaljših podnebnih tekov na svetu. Tisti pravi bo potekal v sredo, 19. 10. 2022, s startom v Glasgowu na Škotskem, pa vse tja do Sharm – el – Sheikha v Egiptu. Vključeval bo 18 držav, med drugim tudi Slovenijo. Ker trasa teka ne teče mimo naše šole, smo v ta namen na travniku pri vrtni hiši v ponedeljek, 17. 10. 2022 organizirali simbolični štafetni tek.
Učenci in učitelji smo s štafetnimi palicami, izdelanimi iz odpadnega materiala, tekli s skupnim sporočilom, da se pridružujemo množičnemu glasu udeležencev teka ter organizatorjem letošnje Podnebne konference COP27 sporočimo, da smo ZA podnebje, ZA ohranjanje biotske pestrosti, ZA ohranjanje naravnih virov in PROTI podnebnim spremembam. Da smo odprti za podnebno izobraževanje, ki je bistvenega pomena za naš spreminjajoči se svet. Da se zavzemamo za pomoč in sodelovanje pri graditvi prihodnosti, ki je vključujoča in trajnostna za vse prebivalce našega planeta.
Pri teku je sodelovalo 12 skupin podaljšanega bivanja. Če si pretekel (prehodil) le en krog štafetnega teka, si prispeval 100 m k celotni 7.767-km dolgi poti od Škotske do Egipta. Vsi smo zmagovalci, ki podnebno ukrepamo, zato se gibaj! Skupaj smo premagali razdaljo 42 km.
Ob tej priložnosti se zahvaljujem vsem sodelujočim, učiteljem in učencem, ravnateljici in članom EKOŠOLE, da smo s participacijo na dogodku opozorili, da nam ni mar za podnebje. Da se kot izobraževalna institucija zavedamo, da je okoljska problematika prisotna, tukaj in zdaj ter se ne slepimo, da ne obstaja. Hvala vsem za vsak korak in vsako stopinjo. Verjamem v naše skupne sledi!
Zapisala: Manca Hace

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost