Tradicionalno slovenski zajtrk letos na daljavo
V petek, 20. 11. 2020, smo obeležili dan slovenske hrane in spremljajoči Tradicionalni slovenski zajtrk, ki je potekal pod sloganom ”Zajtrk z medom – super dan!”. Letošnji zajtrk je bil jubilejen, že deseti po vrsti in pa tudi prvi, ki ga nismo izvedli v šoli. Učence smo spodbudili, da si doma privoščijo zajtrk, sestavljen iz kruha, medu, masla, mleka in jabolka ter izvedejo spremljevalne aktivnosti.
Izvedba projekta kljub šolanju na daljavo, nam je pokazala, da lahko tudi v trenutni situaciji najdemo dobre plati. Čas šolanja na daljavo je lahko priložnost za izboljšanje prehranskih navad, zlasti za vse tiste, ki jim zjutraj zmanjka časa za zajtrk, ker se jim mudi v šolo. Je tudi priložnost, da bolje spoznamo slovenske pridelovalce in kupujemo več lokalno pridelane hrane, s tem pa podpremo prizadevanja za ohranjanje čistega okolja in našega slovenskega podeželja.
MOJ ZAJTRK
Zjutraj sem vstala, in se vprašala kaj naj si skuham, kaj naj pojem?
Mogoče sendvič, mogoče jajčka…..hmmm. Jajčka so okusna, jajčka so fina, a nič ne zamenja okus čokolina.
Počakaj malo, kaj je že danes? Po medu diši mi in slastnem maslu,po sočnem jabolku in toplem mleku.
Saj sploh ni važno ali ponedeljek, torek je, danes slovenski zajterk je.
Ema Kvržič, 7.b. |
ZAJTRK
Dan je najbolje začeti z zajtrkom, ko energijo za cel dan si pridobiš.
Če zajtrka ni, se vse brez veze zdi in energije ni.
Manca Baler, 7.b |
Več o samem projektu in lokalni slovenski hrani si lahko preberete na spletni strani https://www.nasasuperhrana.si/tradicionalni-slovenski-zajtrk
Urška Brvar Rušnjak
vodja šolske prehrane