Skoči na glavno vsebino

– Tradicionalni slovenski zajtrk na OŠ Ig

V petek, 18. 11. 2022, smo na Osnovni šoli Ig z izvedbo tradicionalnega slovenskega zajtrka in spremljevalnih aktivnosti obeležili dan slovenske hrane. Letošnji zajtrk je potekal pod sloganom ”Zajtrk z mlekom – super dan!”.

Prvo šolsko uro so učenci zajtrkovali črn kruh, maslo, med, mleko in jabolko. Učencem smo brezplačno razdelili 50 kilogramov kruha, 15 kilogramov masla, 12 kilogramov medu, 140 litrov mleka in 60 kilogramov jabolk. Maslo in mleko sta bila lokalnega izvora, pridelana na Igu. Tudi ostala živila so bila iz bližnje okolice.

Šolska ura, ki je bila namenjena zajtrku, je bila tudi priložnost za pogovor učiteljev z učenci o različnih temah, ki se navezujejo na projekt, na primer pomen zajtrkovanja, odnos do zdravega prehranjevanja, kulturno prehranjevanje, pomen lokalno pridelane hrane in kratkih dostavnih poti, problem prekomerne potrošnje in zavržene hrane.

Učenci predmetne stopnje so po zajtrku nadaljevali s poukom, učenci razredne stopnje pa so imeli večinoma delavnice, pri katerih so se ob pogovoru o zdravi hrani in čebelarjenju preizkusili v likovnem ustvarjanju, petju in plesu. Pestro je bilo tudi na vseh treh podružničnih šolah, kjer so potekale različne delavnice.

Zahvaljujemo se učiteljicam in učiteljem, ki so poskrbeli, da je bil dan slovenske hrane pester in poučen  ter osebju šolske kuhinje za pripravo tradicionalnega zajtrka.

Urška Brvar Rušnjak

vodja šolske prehrane

Morda vam bo všeč tudi...

Dostopnost